Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Voskovec + Werich - …si pořádně zařádit

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

VOSKOVEC + WERICH
HRY OSVOBOZENÉHO DIVADLA

…SI POŘÁDNĚ ZAŘÁDIT
Tato hra byla převzata a od nevšedně všestranného divadelníka Johanna Nestroye (1802-1862). Psal humoristické a satirické hry a těžil při tom z rodného vídeňského prostředí, byl objevitelem divadelních hodnot hovorového jazyka a patřil kdysi k nejzdomácnělejším cizincům na českém jevišti.
V+W hru přepracovali a to tak, že vypustili nějaké nepodstatné vedlejší role a více než Nestroy se zaměřili na dvojici Maxmiliána a Leopolda, který se původně jmenoval Weinberl. Ten se bouří proti svému údělu kupeckého mládence, který jediné co zná je obchod a zákazníky, kteří ho navštíví. Vůbec si neužívá krás světa a to se právě pokusil změnit. A tak se se stejně postiženým Maxmiliánem, původně Christopherem, vydává na cestu za dobrodružstvím, ve kterém jim ale trochu překáží myšlenka na to, že by je někde mohl vidět jejich šéf (pan Hlava). A tato myšlenka se stane také pravdou a celou náplní této hry. Mladíci se pak vydávají za někoho jiného, všechno se do sebe hrozně zamotá, ale nakonec to dopadne jako vždy dobře.
Hra „…pořádně si zařádit“ ale neměla takový úspěch jako ostatní hry Osvobozeného divadla. Téměř každá hra měla alespoň 80 repríz, ale tato pouze 48.

Hlavní postavy:
Aleš Hlava – majitel krámku
Leopold – příručí v obchodě
Maxmilián- druhý příručí v obchodě
Marie- Hlavova neteř
Bedřich Zoufalý – sluha

Vedlejší role:
Doubek – sluha
Paní Votrubová – hospodyně
Ludvík Slípka- milenec Marie
Julie Wenigová- milenka Hlavy
Paní Datimová – vdova
Slečna Rousková – Hlavova švagrová
Bětka – pomocná paní Rouskové
Růžička, Filipka, Šofér, Vrchní číšník, Strážník

Hra se odehrává v roce 1928, je složená z pěti jednání.

1.dějství:
Vše začíná hádkou Hlavy se Sklípkou, který chce požádat o ruku jeho vnučku Marii. Hlava je však razantně proti a tak nechává Marii hlídat paní Votrubovou. Nesmí nikam chodit a často je i zavírána.
Hlava si najímá nového sluhu Zoufalého, který se s ním má vydat na cestu do Prahy. Pak pověří své dva spolupracovníky Leopolda s Maxmiliánem, aby se na tu chvíli postarali o jeho krámek. Důvěřuje jim a tak nemá strach odjet. Mladíci si chtějí ale „ pořádně zařádit“ a tak se rozhodnou, že krámek zavřou a vydají se do Prahy také. Jejich nadšení ale trochu uzemňuje myšlenka na to, že mohou potkat pana Hlavu a tím by ho velice zklamali a přišli by o celkem dobré místo.
2.dějství:
Hlava se Zoufalým jsou již v Praze a pán se setkává se svojí budoucí manželkou slečnou Wenigovou. Leo s Maxem se toulají po městě a nevědí kam jít, aby něco zažili. Max začne něco vyprávět a čirou náhodou se dostanou do obchodu MODES-ROBES Julie Wenigové. Tam začne první přetvařování. Nějak omylem si Julie myslí, že pánové přišli platit za paní Datimovou. Nejdříve tedy tvrdili, že jdou platit za pana Datima, ale pak se dozvěděli, že to asi ne, jelikož je paní Datimová vdova. A tak se začal Leopold vydávat za jejího manžela.
Po příchodu nově vdané vdovy se ihned začala Julie vyptávat, jakto že to neřekla své nejlepší kamarádce, že se vdá. Paní Datimová byla asi velice duchaplná paní a skvěle zareagovala. Začala Leopolda opravdu brát jako svého manžela, ale když se Julie nedívala, chtěla aby jí Leopold naznačil, co je to za frašku. Nestihli to však. Paní Wenigová posléze navrhla, že si vyjedou někam na výlet a na jídlo. A tak se do toho mladíci pěkně zamotali.

UK:
LEOPOLD
Copak nerozumíte, zadá mu, zadati někomu něco, zadáš mu, zadáme mu,
zadati mu.(k Wenigové) Že ano, že je to jasné, milostivá paní, zadati mu??
WENIGOVÁ
To snad ne za Datimu, snad za paní Datimovou ?
MAXMILIÁN
No, tak prosím, tady to máte, za paní Datimovou, vy jste taky kvalita, člověče,
vy byste také zadával zadati mu a zadávali bysme a zatím prostě paní
Datimová, že jste říkala paní Datimová ?
WENIGOVÁ
No ovšem, paní Datimová, jenže je mi nejasno, proč jdete platit za paní
Datimovou.
LEOPOLD
Jak to, platit?
MAXMILIÁN
No, platit se bude, zahalen, za paní Datimovou, fizénty, prachy, geldy, no účet
jako dům.
WENIGOVÁ
Tak velké to není, ale jedno je mi stále nejasné, paní Datimová je moje
nejlepší přítelkyně a má u mne otevřený účet. A nechápu, proč pánové jdou za
ni platit. Taková bohatá vdova si účty platí sama.
MAXMILIÁN
Saframente – vdovička.
LEOPOLD
Milostivá paní, byla vdova, ale není. Když jsme sem přišli, měli jsme jisté
důvody, abychom zatajili, že paní …zadávám…zadáváme…komu, čemu,
co… paní Zadatimová
WENIGOVÁ
Datimová…
MAXMILIÁN
Vy tomu pořád nerozumíte…Datimová, kamarádka panina…
LEOPOLD
…že paní Datimová se, pravím, znovu provdala.

3.dějství:
Ve třetím dějství se opět náhodou potkávají Zoufalý a Sklípka s Marií. Ale jelikož se ještě nikdy neviděli, nepoznávají se. Marie je pořád nervózní ze strachu, že je spatří někdo známý a udá ji Hlavovi. Sklípka ji stále ujišťuje, že je zde nikdo nezná.
Na druhé straně pokračuje přetvářka Maxe s Leem. Jedou s paničkami do restaurace, kde se chtějí najíst. Jenže jak po chvíli zjistili, měli u sebe tak na dvě sodovky. Nejdříve to chtěli nějak vyřešit tím, že se do toho zase slovně zamotají a všechny zmatou, ale paničky si stejně pak začali objednávat drahá jídla a tak to i Max s Leem vzdali a začali zase naopak objednávat to nejdražší, co zde měli. Mezitím se pohádali s číšníkem. Během objednávání vstoupil do restaurace Hlavův sluha. A začala další hádka. Zoufalý si přál mít celou místnost pouze pro sebe a svého pána a začal tedy společnost vyhánět. Mladíci se však nedali tak rychle odbít. Pak napadlo číšníka, aby mezi ně dal zástěnu. To se pánům ale nelíbilo. Když se ale ke dveřím začal blížit pan Hlava a mladíci to zaregistrovali, okamžitě pomáhali číšníkovi se stavěním zástěny. Dámy pouze seděli a nevěřícně koukali občas něco prohodily. Leo a Max se pak nějak nečekaně vytratí.
4.dějství:
Odehrává se nejdříve v bytě paní Rouskové, což je švagrová Hlavy. A tady se to už celé úplně zamotá. Opět po nějakých zapletených situacích považuje paní Rousková Leopolda za Sklípku, Maxmiliána za Marii, jelikož je oblečen jako žena. Naopak zase pan Sklípka je považován za Leopolda. Pak do pokoje přijde Hlava se slečnami a i s Marií. Zoufalého drží strážník, kterého zavolala paní Rousková a ten teď přemlouvá Hlavu, aby ji to vše vysvětlil.
Hlava oznámí, že se chce druhý den vzít se slečnou Wenigovou. To uslyšejí Max s Leem a vytratí se. Jsou zaregistrováni, ale již je nedohoní.
5.dějství:
Po velikém zážitku se chlapci zotavují již ve Hlavově krámku. Jenže čirou náhodou tam načapou dva zloděje, kteří jsou jen tak náhodou pracovníci v krámě. Po příjezdu Hlavy jsou oba hrdinové, že chránili krám celým svým tělem. Nakonec to dopadne dobře i s Marií a Sklípkou. Jelikož Sklípka opravdu zdědil bohatství po své tetě, tak mu ji tedy dal za ženu.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT